Results 1 to 10 of 10

Thread: 2014 disco 4 oil pressure

  1. #1
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    Cairns
    Posts
    6

    2014 disco 4 oil pressure

    Hi all, I am new to the forum. I have a 2014 disco that has recently started flashing the oil pressure light. I have checked oil level and a full service, yet the fault still happens. Have fitted a mechanical gauge and have 20PSI when hot idle and as much as 56PSi at full revs.
    The light is intermittent and while testing yet again, I noticed the light come on at idle. The pressure switch was disconnected, so am truly confused as to why the light would activate as it is hardwired into the binnacle.

    I am currently thinking that I may have a bare wire that is grounding and bringing on the oil pressure light.

    Any help would be great as i am well and truly frustrated, the vehicle has 55K on the clock.

    Thanks
    for any help

    Thanks

    Darbs

  2. #2
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Kallangur, Brisbane
    Posts
    914
    Looks like the oil sender earths when there is oil pressure. Does the oil light illuminate when the sender is connected & the engine is stopped? If not, then the wiring is earthed somewhere.

    Oil Pressure.jpg
    + 2016 D4 TDV6

  3. #3
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    Cairns
    Posts
    6
    Thanks Milton.
    Have researched it a fair bit but still stuck. The switch earths through the sensor. With ignition on engine not started the oil light on binaccle has zero power feed from the central junction box. Once started oil pressure must be earthed for 5 seconds then oil lamp illuminates. This works as intended however when oil light comes on the oil pressure wire is open circuit have used my multi meter to check. Also oil light on manual gauge and signal wire open circuit. So I am getting an earth from somewhere. Unsure if it is a rubbed wire or damaged binaccle. I'm thinking the pressure switch line should show closed circuit if the oil light is on. The other piece is, does anyone know if there is a secondary switch and or the internal oil level sensor is part of the oil pressure circuit. All wiring diagrams suggest not. Has anyone had a similar issue?

  4. #4
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Perth
    Posts
    1,633
    Iíve seen cases on Disco3 of similar issues which turned out to be shot main bearings. I hope thatís not the case.
    2010 TDV6 3.0L Discovery 4 HSE
    2007 Audi RS4 (B7)

  5. #5
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    Cairns
    Posts
    6
    Thanks Disco me too, but so far with the checks I have completed suggest not. Seems to be a wiring fault just have to preserver and find it

  6. #6
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    Perth
    Posts
    282
    Quote Originally Posted by Darbs View Post
    Thanks Disco me too, but so far with the checks I have completed suggest not. Seems to be a wiring fault just have to preserver and find it
    Said with tongue firmly in cheek : Whack 12v into it with a jumper lead and see where the smoke comes from.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    Cairns
    Posts
    6
    So found the fault a poorly run main engine harness rubbing on an engine bracket. Spoke to the dealer not interested as it is out of warranty. This is the same dealer that told me the engine needed replacement. And I might get goodwill. Think I will speak with landrover Australia.
    All those out there with a lr4 check the middle cassette harness left hand side of engine bay. Follow min harness to centre of engine and make sure harness is not rubbing.
    Good luck

  8. #8
    LRD414's Avatar
    LRD414 is offline Super Moderator Silver Subscriber
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Brisbane
    Posts
    3,334
    Quote Originally Posted by Darbs View Post
    check the middle cassette harness left hand side of engine bay. Follow min harness to centre of engine and make sure harness is not rubbing.
    Apologies if silly question .... what does middle cassette mean ?

    Cheers,
    Scott
    D4 TDV6 MY14 with Llams, 18" Wheels & BFG KO2s, Traxide DBS, Drifta Drawers, Rhino Platform, APT Sliders & compressor plate & Mitch Hitch
    Link to my D4 Build Thread

    Ex '77 RRC 2 door. Long gone but not forgotten.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    Cairns
    Posts
    6
    Hi Scott,
    Sorry I got my left's and rights upside down miss Jane.
    The cassettes are on the right hand side. If you remove the Lego style battery box there are three plastic housings that hold three harness's these are the cassettes I referred to. They clip out and are intertwined behind the battery, I have a workshop manual that I will post if you like it covers the landrover models 2012 upwards.
    Thanks

    Darbs

  10. #10
    LRD414's Avatar
    LRD414 is offline Super Moderator Silver Subscriber
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Brisbane
    Posts
    3,334
    Quote Originally Posted by Darbs View Post
    .... there are three plastic housings that hold three harness's these are the cassettes I referred to. They clip out and are intertwined behind the battery
    Ok, so if checking for the same issue you follow wiring from behind battery box towards engine & you'd see wiring that's too close to an engine mount.

    Cheers,
    Scott
    D4 TDV6 MY14 with Llams, 18" Wheels & BFG KO2s, Traxide DBS, Drifta Drawers, Rhino Platform, APT Sliders & compressor plate & Mitch Hitch
    Link to my D4 Build Thread

    Ex '77 RRC 2 door. Long gone but not forgotten.

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Search AULRO.com ONLY!
Search All the Web!